luni, 21 mai 2007

75 din 44

Previzibilul s-a întâmplat. Traian Băsescu a revenit în funcţia de preşedinte, prin vot popular. Asta era de aşteptat. Sunt şi lucruri mai puţin aşteptate:
1. Prezenţa destul de consistentă la vot. 44% din alegători, în condiţiile în care listele electorale sunt , eufemistic vorbind, neactualizate, a fost referendum şi s-a desfăşurat şi sîmbăta - de aici şi prezenţa mai slabă la sate - este surprinzătoare.
2. Agitaţia stârnită în partidele coaliţiei anti-Băsescu de eşec. Atât în PSD cât şi în PNL apele s-au tulburat rău de tot, iar lideri vocali şi cunoscuţi din aceste partide încearcă să preia puterea sau măcar să dea jos conducerile care au târât partidele într-o aventură păguboasă.
3. Neputinţa lui Mircea Geoană, Călin Popescu-Tăriceanu şi Dan Voiculescu de a accepta înfrângerea şi căutarea scuzelor în procentul de 44% prezenţă la urne, procent "atins" şi din pricina beţelor în roate puse chiar de ei.

Am văzut ieri la televizor declaraţii ale conducătorilor acestor partide care se atacau la ideea că cineva ar trebui să fie făcut responsabil pentru acest eşec. Argumentul lor era că ei au acţionat în limitele legii, constituţional, aşa că nu au ce să îşi reproşeze. Au dreptate. Lupta a fost dusă legal, cu argumente politice, atunci când cele constituţionale nu au ţinut. E o singură problemă.

Au pierdut.

Niciun comentariu: